Kategorier
Huset

Innendørs klatrevegg, del 1

Del 1 av den innendørs klatre- eller buldreveggen jeg bygger i kjelleren er ferdig. Den skal gå opp én vegg, på skrå over taket og ned veggen på andre siden, slik at den blir noe for både foreldre og barn.

Veggen er bygget av 14 mm kryssfiner og 3 x 4.8 cm lekter. Veggen er i full platebredde, men jeg måtte kappe av en del på lengden siden takhøyden bare er 235 cm. Hullene (12 mm diameter) er boret med 20 cm avstand i et kvadratisk mønster, og i tillegg boret jeg hull i midten av hvert kvadrat. Det hele går ikke opp i bredden, så hullene langs kanten har litt mindre avstand, men det er viktig å ha hull langs kanten for å utnytte bredden. Har man mulighet bør man egentlig lage veggen av plater hvor lengden på platene bestemmer bredden istedenfor høyden. Jeg boret hullene før jeg gjorde noe mer slik at jeg kunne slå inn klomutrene før sparkling etc. Dermed er det ikke fare for at sparkelen løsner.

Lektene går i tre lengder, på hver side og i midten, samt øverst, nederst og i midten på tvers. De er skrudd tett og limt. Siden jeg ønsket å ha hull på midten og en lekte der, så måtte jeg høvle ut noen hakk i den langsgående midtlekta slik at klomutterne fikk plass under. Dermed måtte jeg også bore gjennomgående hull i lekten ved hvert platehull langs midten slik at skruene som skal holde klatretakene på plass får rom.

Langs langsidene skrudde jeg hjørneband av stål. For at disse ikke skulle måtte sparkles så tykt høvlet jeg langs platen i tykkelse tilsvarende hjørnebandet. Dette med hjørneband er ikke strengt talt nødvendig, men jeg bestemte meg for å lage et møbel med en fin overflate. Derfor tapetserte jeg den også veggen med armeringsstrie etter sparkling. Det var ikke til å unngå at noe sparkel kom inn i hullene og mutterne, men det kunne jeg pirke ut etter at sparkelen var tørr. Hullene måtte jeg bore opp med et trebor etter tapetsering, men det gikk kjapt. Det har altså noen bakdeler å lage hullene først, men det går.

Etter grunning med Sense grunning, malte jeg tre strøk med Trestjerner vannbasert gulvmaling med farge S0585-Y40R (oransje). Før første strøket var tørt strødde jeg fugesand utover med en kaffesil, slik at veggen gir litt friksjon. Det er viktig å benytte svært fin sand slik at man ikke riper seg opp og ødelegger huden på hender og knær. Gulvmaling benyttes fordi den er mer slitesterk enn veggmaling. Bakdelen med den er at den renner lettere, så mal klatreveggen mens den ligger nede.

Klatretak får man kjøpt mange steder. Vi kjøpte våre på Vertical Playground. Vi har både klatretak for barn og for voksne, og når veggen er ferdig vil de bli noen reale utfordringer for far i huset også. Barnetakene vi kjøpte er Fixe Child Set, og de for voksne er Metolius Neon Fun Pack som også er fine for barn fordi de er så positive. Enn så lenge fryder Willia Konstanse seg, mens jeg forsøker å skru så vanskelige ruter som mulig på liten plass til meg selv.

Øverst på klatreveggen har jeg ingen hull. Det er fordi jeg skal lage en skrå overgang (et lite overheng) ut mot takklatreveggen. Denne skal skrås slik at neste del skal være en hel finerplate uten kapping. Klatreveggen ble skrudd godt inn i reisverket på veggen med lange solide treskruer. Litt pes å komme gjennom hjørnebandet, men det gikk. Jeg plugget igjen hullene med treplugger som jeg limte fast og malte over. Dermed kan veggen demonteres ved behov uten at for mye blir ødelagt.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: