Kategorier
Huset

Årets siste dag

Årets siste dag har vært til dels ineffektiv, men særdeles hyggelig. Igjen klarte Marianne og jeg å knekke en boblevin sånn utpå ettermiddagen før vi fortsatte vårt virke, Marianne på kjøkkenet med herlig nyttårsmiddag, og jeg hengende hesblesende bak en pussekloss.

Dette er en merkedag på flere måter. Jeg klarte endelig å overbevise Marianne om at det er linoleum som gjelder på soverommet vårt! Vi reiste på Maxbo på formiddagen for å gjøre noen innkjøp og for muligens å bestille enten 8 mm parkett (fordi vi ikke har høyde nok til 14 mm) eller vinyl/linoleum til soverommet. Marianne vil ha det rommet i orden, og det er ca én til to ukers bestillingstid på slike ting. Vi bestilte tilslutt Artoleum Piano grey dusk 3607 fra Forbo. Et ganske mørkt belegg som vi håper skal passe til veggfargen Sand i malingstypen Sens fra Jotun som vi også tok med oss fra Maxbo, og gi rommet en varm glød som innbyr til soving og annet som man driver med på soverommet.

Resten av ettermiddagen pusset jeg tak, vegger og de gamle garderobeskapene fra Sigdal garderobe som vi har valgt å beholde på soverommet vårt. Jeg demonterte skapdørene og tok ut skilleveggene og hyllene og bytter ut disse med mer moderne systemer. Jeg pusser ned skapet innvendig også slik at jeg kan fuge med akrylmasse og male det hele. Det er fôret ut litt til venstre for skapene og litt dårlig håndtverk, så jeg måtte legge på en ekstra plate for å få utforingen og skapstammen til å flukte. Siden jeg ikke hadde helt riktig spiker så måtte jeg en tur ut for å kjøpe det. Ting tar tid.

Uansett var kvelden veldig hyggelig med deilig mat og fyr på peisen. Det er herlig å ha sitt eget sted. Godt nytt år!

Kategorier
Huset

Riving og vin

Det er noe vedmodig med å rive et ufullendt prosjekt. Nede i kjelleren har vi et lite verksted og der har de tidligere eierne påbegynt å lage et kjølerom uten å få det fullført og i funksjon. Min hypotese var at den lukten av kjeller vi tildels har nede i kjelleren kom derfra pga. tett plastikk, noe som viste seg å være riktig. Jeg rev rett og slett ut alt sammen. Nå er rommet tømt og klart for en runde med anti-soppmiddel (det ser ut som det er litt av det på grunnmuren), støvsuging og vasking, og etterhvert skal rommet isoleres og kles med panel før det gjenoppstår som et herlig og langt større verksted.

Før på dagen sparklet jeg gulvet på soverommet vårt og vi tok en tur på Teppeland ved Høvik for å se om vi fant noe å ha på gulvene på soverommene. Jeg har lyst til å legge linoleum, Marianne er mer usikker, og mannen i butikken, ved siden av å være breial og tildels rasistisk, mente det var noe forbannet gammeldags tull dette med linoleum, satt i hodene på folk av interiørarkitekter. Vi kikket en del mens Willia krabbet vilt rundt i butikken og kom ikke til noen konklusjon, men det må vi snart, Marianne er lei av å måtte gå ned til Willia stadig vekk nede i kjelleren. Hun sover ikke spesielt bra og det blir mange turer på kvelden.

Ellers fikk jeg kastet ut garderobeskapene jeg rev i går, pakket tilhengeren full av søppel også fra verkstedet, lempet en del inn i garasjen av brukbart trevirke og saget opp en del planker til ved. Jammen rakk vi ikke å drikke en flaske sprudlevin på ettermiddagen også. Deilig med fri fra jobb!

Kategorier
Huset

Hektiske dager

Mandag morgen tok jeg endelig mot til meg og reiste på Isi avfallsanlegg med tilhengeren full av skrot. Jeg var spent både på å få tilhengeren opp fra plenen der den har stått og opp bakken fra huset, men det hele gikk strålende og kildesorteringen gikk som en lek med hjelpsomme folk fra Isi. På kvelden fuget jeg gulvlistene i stua med akrylmasse i spikerhull og skjøter. Det viste seg etter en konferering med betjeningen på Maxbo at Bomull (som er standardfarge på malt listverk) er meget lik Egghvit (som var standarden før, og som vi har på listverk ellers), og dette er en standard som også følges på hvit akrylmasse, i alle fall når den får gulne litt. Derfor droppet jeg å flekkmale listene.

Etter en noe febrilsk søken på internett fant vi endelig bjørkeved på Byggmakker på Skui. Marianne reiste avgårde på dagen tirsdag og skaffet tilveie 15 sekker ved til en pris av kr 50,- per 40 l. Veldig bra. På kvelden før klatring festet jeg skjenken vår til veggen og hengte opp en lampe vi kjøpte samme dag til spisestuen vår; en Snowball Pendel i krom fra Bolia til rett under tusenlappen. Den gir fint og godt lys rett ned på bordet uten å spre det utover.

Onsdag kveld primet jeg gulvet på vårt soverom slik at det er klart for sparkling. Etterpå kom jeg til den erkjennelsen at garderobeskapene fra Sigdal anno 1970 på det tredje soverommet ikke kunne overleve. Dørene hang skjevt og rammen var skjev slik at store glipper syntes mellom dørbladene og rammen. Vi ble enige om å rive ut skapene og erstatte dem med f.eks. Pax fra Ikea. Som sagt så gjort. Jeg rev så stille jeg kunne for ikke å vekke Willia. I prosessen fant jeg monteringsanvisningene fra dengang bak skapet. Like fine som den gang de ble lagt der.

Kategorier
Huset

Listing, bæring og rydding

Etter et par dagers juleferie klødde det veldig i fingrene etter å komme tilbake til huset for å fullføre stua. Vi tok med oss min far innover for å hjelpe til med gulvlistene i stua. Med spikerpistol og god sag gikk det hele som en drøm og etter tre timer var vi ferdig. Da gjensto det bare å flytte opp sofa, bord, skjenk etc. slik at vi kunne ta stua i bruk. Nå skal vi jobbe videre med innredning, men det var deilig endelig å kunne få litt mer boltreplass, spesielt for Willia.

Resten av kvelden gikk med til opprydding inne og utenfor og pakking av tilhenger slik at den er klar for avreise til Isi avfallsanlegg på tirsdag. Og jammen kuttet jeg ikke noen lavthengende greiner på grantreet, ryddet garasjen og kappet opp gamle gardinbrett til ved.

Kategorier
Huset

Nå har vi oljet gulvet og vi har båret ved

En ulykke kommer sjelden alene sies det; Marianne ble syk søndag og kom heldigvis hjem igjen på tirsdag, men med sykemelding, og samme dag ble barnehagen stengt pga. sykdom. Dermed måtte jeg bli hjemme for å avlaste Marianne som ennå ikke er helt frisk. Ergo har oppussingsfremdriften vært treg. Jeg har forsøkt å arbeide litt for NRK i ledige stunder gjennom dagen, og har ikke følt jeg har kunnet arbeide på huset før sent på kvelden. Allikevel fikk jeg malt ferdig veggene natt til lille julaften og oljet stuegulvet på selve lille julaftens kvelden. Nå gjenstår det en liten poleringsrunde på gulvet på julaftens morgen før vi lar hus være hus og feirer jul i Kongsberg. Etter planen skal vi tilbake 2. dag jul for å liste langs gulvet, før innflytting av stua skjer på mandag.

Tak: grunning med Jotaplast 02 Hvit, deretter to strøk med Sens 02 Egghvit

Vegger: grunning med Jotaplast 02 Hvit før og etter miljøtapet, deretter to strøk med Sens 10 Sommersne

Peis: to strøk med Sens 10 Egghvit

Karmer: to strøk Sens 30 Egghvit (bare listverket, karmene og vindusrammene tas når det blir varmere i været, samt dørene)

Gulv: Trestjerners Gulvolje Klar

Kategorier
Huset

Maling av tak igjen og grunning av soverom

Søndag stod annetstrøket i stuetaket for tur og det gikk strålende. Tilitersspannet holdt akkurat til to strøk, så nå holder taket en fin glød med 02 takmatt. Taklistene er malt i samme farge. Jeg rakk også å male listene rundt vinduer og dører med Jotun Sens 30 til panel og lister. Den fløt ikke så godt ut som oljemaling, men er luktfri og uten løsemidler og allergener, så det er ok å prøve.

Svigerfar Geir klargjorde det andre soverommet slik at både vegger og gulv var klart til grunning og sparkling. Dermed fikk jeg grunnet veggene i begge soverommene før jeg måtte kjøre Marianne på legevakta med sterke smerter i magen. Samtidig fikk vi satt av Beisfjordværingene på stasjonen. Tusen takk for hjelpen folkens, det var supert!

Kategorier
Huset

Maling av tak

Lørdag fikk jeg etter en lengre tur på Maxbo endelig malt taket i stua. Det tok litt tid og var slitsomt, men ble veldig bra. Vi har valgt å bruke Jotun Sens, et barnevennlig malingsprodukt. Malingen flyter fint, men tørker vel fort, så det er bare å henge med for å passe på renner i malingen.

Ellers tok svigerfar Geir av tapeten på det minste soverommet oppe og pusset det nå, så nå er det klart for å grunne veggene der. Med Geirs parafinovnserfaring fikk vi også tent på parafinovnen i stua i dag. Det er godt med en liten lunk på der. Ovnen brenner med en svak og behagelig brumming.

Kategorier
Huset

Sliping av gulv


Vi forsov oss fredag morgen, og i det jeg kom meg opp i første etasje og fikk låst opp døren klokken 0630, så kom min mor og far marsjerende. Det var tid for å slipe eikeparketten på stua! Vi kom oss etterhvert på jobb Marianne og jeg, og Willia kom seg i barnehagen, mens min mor og far satte i gang. Arbeidsdagen gikk og på ettermiddagen var gulvet et herlig skue; ikke en lakkbit igjen, bare ren eik overalt. I tillegg hadde min mor pusset og flikket på veggene på det ene soverommet oppe slik at det er ett skritt nærmere grunning. Herlig!

Vi slipte litt på lerretrestene etter belegget på det ene soverommet før Marianne og jeg skiftet til pentøy og reiste på julebord med Idium (med en stopp på Maxbo hvor vi leverte gulvslipemaskinene). Min mor og far satt barnevakt til moren og faren til Marianne kom fra Gran Canaria ved 2230-tiden og tok over slik at de kunne reise hjem. Tusen takk igjen for herlig innsats!

Kategorier
Huset

Grunningen ferdig

Endelig klokken 0200 natt til fredag var jeg ferdig med å grunne stua. Da var også slipemaskiner innleid fra Maxbo, og klokken 0630 samme morgen kom min fantastiske mor og far for å slipe stuegulvet mens Marianne og jeg er på jobb, og Willia er i barnehagen. Det er noen av oss som stadig vekk kan lugge ut stive gullhår fra rompa. Dere er helt supre til å hjelpe til mutter og fatter!

Kategorier
Huset

Det ligger i detaljene

Fugemasse er min venn, det være seg den glatte silikonen eller den overmalbare akrylmassen, sistnevnte nå også i slipbar versjon. O’ glede! Skyggelister langs taket er ikke min store favoritt. Vel skjuler de sprekker, men i samme slengen innfører de nye. Da er løsningen akrylmasse. Mye akrylmasse. Jeg brukte 5 tuber og kom nesten i mål i stua, men det blir bra. Hodepinen nå er overgangen fra vegg til teglstein. Forsøkte å fuge med grå akryl, men det ble ikke pent, den grå fargen stakk seg for mye ut fra den grå sementen i fugene. Tror det blir list.