Kategorier
Huset

Lukten av nysparklet gulv

Denne dagen har vært preget av at Willia har vært syk. Høy feber, tett nese, litt hoste og øyekatarr har lenket henne til Mariannes fang, bare avbrutt av en tur til legevakta på morningen. Jeg fikk meg en tur til Oslo for å hente øyesalve og hostesaft, og rakk samtidig å fylle diesel og bytte pære på en av frontlyktene. Utrolig nok hadde ikke Statoil i Sandvika pærer, men jeg er sikker på at de hadde melk og brød.

Mellom øyedrypping, temperaturtagning, stikkpiller med Paracet og matlaging, fikk jeg fjernet det gamle belegget på Willias rom, skrapt gulvet rent for lim og jutul, før jeg støvsugde begge de to små soverommene helt rene. Deretter primet jeg begge rommene med en blanding av gulvlim og vann, slik at ikke sparkelen suges for raskt ned i gulvplatene og tørker ut. Mens dette tørket ryddet jeg plass nede i kjellerstua slik at jeg snart får satt opp bokhyllene. Savnet etter bøkene begynner å bli prekært.

Senere sparklet jeg begge gulvene, ventet et par timer og fjernet litt overflaterusk. Endelig kunne jeg sette meg ned litt sammen med en sovende jente på mammas fang. Stakkars lille venn.

Kategorier
Huset

Opphengt

Fredag og lørdag har vært store handledager for beboerne av Åskroken 49. I tillegg har vi mistet vår kjære au pair igjen; bestemor fra Beisfjord måtte nordover igjen dessverre. Fredag ettermiddag var lamellmannen fra Kjells Markiser her igjen, og vi bestilte lameller til de store stuevinduene. Der svei vi av noen tusen. Det fortsatte med kjøp av nye dyner og puter, og på IKEA senere på kvelden kjøpte vi oss ny seng, dvs. to 90 cm brede rammemadrasser og 180 cm overmadrass. Vi tok også med oss annet småtteri som plater til trådhyllene i garderobeskapet og leselamper til soverommet. Lørdag kjøpte vi oss lysegrått gummigulv til det tredje soverommet og Willias rom. Det var heller ikke billig, men blir supert!

Resten av tiden har vi montert opp ting, slik som sengene, lampene, gamle fine kroker på soverommet som har tilhørt huset og ovner nede i kjellersoverommene. Jeg grunnet en del på perfekt avstand fra gulv til undersiden av panelovnene – jeg vil jo ha det likt over hele huset – og kom frem til at den perfekte høyden er én «Verden i bilder» fra første halvdel av forrige århundre og tre klosser Duplo, noe som tilsammen tilsvarer ca. 9 cm. Marianne har byttet de lystette gardinene hun kjøpte til soverommet fordi de var i forskjellig fargenyanse, så vi mangler fortsatt gardiner der. (Og gardiner er det eneste vi kan ha foran vinduet der siden det slår innover).

Willia har hatt litt feber, vært snørrete og har hatt noe puss på øynene, så vi så for oss en kveld på legevakta, men da Marianne ringte fortalte de på sedvanlig bitchevis at det var minst fire timer kø. Willia ble ikke verre og la seg blid og fornøyd sammen med mamma, mens jeg sparklet noen skjøter på rommet til Willia og vasket opp. Tidligere på dagen fikk vi overraskende besøk av Hilde og Hans Jakob, og det var veldig hyggelig!

Kategorier
Huset

Sveiseblind

Jeg har sveiset hundrevis av meter med belegg i min tid som gulvlegger ved siden av studiene. Det er en tung, krokbøyd jobb, som krever en stø hånd og utholdenhet. Myk sveisetråd og en union mellom belegg og sveisetråd hvor begge parter ga og tok gjorde jobben ganske grei så lenge du kunne den. Men dette gjelder bare for vinyl (pvc), og ikke linoleum. Linoleum smelter ikke, så all smeltingen ligger som en byrde på sveisetråden. Derfor er den av en annen karakter, stivere, mer plastikkaktig og av en ustabil personlighet som plutselig går fra hard til veldig myk og flyktig. Jeg brukte tre timer på tre meter på vårt soverom. Litt tid til testing for å få til rett skjæredybde på fresen og riktig varme på varmeblåsa, men resten av tiden gikk med til å ta opp igjen, lappe og file det hele til med månekniven slik at det rett og slett ble veldig bra. Det hele akkompagnert av høy puls og hete kinn. Men det gikk bra. Selvsagt gikk det bra.

Alt i alt har vi i det siste fått gjort en hel del andre ting også:

 • grunnet listverket på det tredje soverommet
 • malt taket på det tredje soverommet to ganger
 • malt lister rundt vindu og dør på det tredje soverommet to ganger
 • poppet fast (med poppnagler) lokket på søppelkassen
 • pusset gulvet på det tredje soverommet
 • festet gulvlister på soverommet vårt
 • fuget listene på soverommet vårt
 • tatt av tapet på Willias rom (m/Ellinor og Marianne)
 • skrubbet verkstedsboden i kjelleren (Ellinor)
 • hengt opp gardinstang på vårt soverom
 • vasket og strøket gardiner (Ellinor, kjøpt av Marianne)
 • bygget IKEA-nattbord
 • kjøpt og bygget mer IKEA-innmat til skapene på soverommet

En generell takk til bestemor Ellinor som har hatt middagen klar hver dag, og som har lagt Willia om kveldene, du er helt fantastisk og gjør hverdagen herlig for oss!

Kategorier
Huset

Mange og lange dager

Mye har skjedd siden sist. Jeg har lagt armeringsstrie på det tredje soverommet og grunnet veggene igjen, samt tatt av belegget og skrapet gulvet; jeg har skrudd opp kleshengerstenger på soverommet vårt og satt opp flere trådhyller fra IKEA, og ikke minst, på lørdag, med besøk av min mor og far i tillegg til svigermor Ellinor, så har vi fått festet lister i taket på det tredje soverommet og kappet til gulvlistene på begge rommene. Til sist i dag fikk jeg fuget langs lister, i hjørner og på dør- og vinduslister på det tredje soverommet. I tillegg har vi feiret min fars fødselsdag (62 i går), Marianne og min mor skrapet av mer tapet på veggene på Willias rom, og Ellinor har sydd gardiner til soverommene i kjelleren. Hun har også vært til uvurderlig hjelp med legging og våking over en syk Willia, samt matlaging etc. denne uken. Helt supert!

Kategorier
Huset

Linoleum

Lørdag var endelig dagen kommet: jeg skulle legge linoleum på soverommet. Det ble kvelden før jeg kunne sette i gang. Først måtte belegget hentes på Maxbo sammen med en del andre ting. Jeg oppdaget senere at de hadde glemt å sende med meg sveisetråd, noe som er svært irriterende når det er helg og jeg spesifiserte tydelig at jeg måtte få med det ved bestillingen. At de ikke klarer å få tak i Adax-ovnene vi har bestilt er heller ikke så bra, men kanskje mer Adaxs skyld siden de ikke klarer å produsere nok ovner.

Linoleum er ikke lett å legge, spesielt ikke vinterstid. Det er stivt, veldig stivt og knekker uten forvarsel. Jeg var uheldig tidlig i leggingen og fikk et hull, men heldigvis var det helt inntil veggen så det gjør ingen ting. Bruk av rulle for å presse oppvarmet belegg inn mot hjørnet der vegg møter gulv, slik som med vinyl, må man ikke gjøre, man må bare presse forsiktig med hendene ved oppvarming og kutte flere ganger slik at man tilslutt får skåret seg inntil veggen. En møysommelig prosess, men jeg ble ferdig og resultatet er formidabelt! Nå gjenstår det å få sveiset belegget og sette på gulvlister. Maling av dører og vinduer tar jeg når det blir varmere i været.

Ellers har de siste dagene gått med til å helsparkle tak og vegger, samt grunne på det tredje soverommet. Vi har også begynt å skrape tapet på Willias rom, og der har vi fått god hjelp av Mariannes bror Lars Andreas (Lasse), som også har vært superflink til å passe på Willia slik at vi blant annet kom oss til IKEA og fikk kjøpt innredning til garderobeskapene på soverommet. Søndag undersøkte vi de to Sigdal garderobeskapene som står på Willias rom nøye og kom til at de var utslitte og skjeve, så jeg fjernet dem raskt. Da står vi også friere når det gjelder innredning der inne.

Og selvsagt har det snødd en del i helgen slik at vi har måttet måke snø, og Opelens kupévifte har sluttet å fungere så det måtte også undersøkes, uten at det ga noe resultat dessverre.

Kategorier
Huset

Ferdigmalt

Endelig, etter intens jobbing også de siste dagene, med malesesjoner ved midnatt etter klatreøkt og besøk av min mor og far med påfølgende malejobbing i etterkant, så er endelig soverommet vårt ferdigmalt. Det vil si, unntatt skapdørene, verandadøra og vinduskarmene, men disse tingene står ikke i veien for innflytting, og så snart jeg er ferdig med de to andre soverommene så kan vi også ta rommet i bruk.

Vi endte med å bruke Jotun Sens Egghvit 30 på listverk og skap, Jotun Sens Egghvit 02 i tak og Jotun Sens Sand 10 på veggene. Rommet gir en dus og beroligende følelse, noe som vi tror passer godt.

Besøket av min mor og far resulterte i at vi fikk høvlet yttergangdør- og ytterdørbladet slik at dørene nå går bedre i karmene. Ytterdøra har ennå en liten feil ved at det er litt for liten avstand mellom karm og dørblad inne ved hengslene, så der må det fôres litt ut med en aluminiumsplate under hengslet. Men det hjalp betraktelig.

Kategorier
Huset

Helg

Helgen har gått fort, så altfor fort, men vi har da både fått pusset opp mye, hatt besøk av Elida, Helge og Ulrik, og snakket vel og lenge på gårdsplassen med våre hyggelige naboer. Deres snøfreser står nå i vår garasje til felles benyttelse, og det er jo en veldig fin ordning, også fordi det da blir enklere for dem å få snøfreseren ut. Og snø, det har det gjort også i helgen, og vi har måkt og måkt. Nå er det blitt mildere i været og all snøen har falt ned fra trærne.

Jeg har flikket og sparklet på vegger og tak på det tredje soverommet, men det gjenstår en god del der. På vårt soverom har jeg kommet mye lengre. Der fikk skapene heftgrunning på seg på lørdag og mellomstrøk er nå malt både der og rundt vinduer og dører. Mandag kan jeg da enten male toppstrøket på skapene eller male mellomstrøket på veggene. Trolig blir det skapet, både fordi jeg kommer senere hjem enn vanlig fordi jeg skal på ledermøte på Gardermoen (å faen, kom på at jeg egentlig skal hente Willia i barnehagen og jeg har ikke snakket med Marianne om dette…), og fordi det lønner seg sånn maleverktøymessig.

Kategorier
Huset

Hvitt

Det går i hvitt. Inne fikk jeg malt den delen av det tredje soverommet som var neglisjert bak de gamle garderobeskapene jeg har revet ut etter å ha spikret og skrudd fast henholdsvis sponplater på veggen og gipsplater i taket. Nå er det derfor klart for pussing og sparkling i det rommet. På soverommet vårt fikk jeg fuget under taklistene og rundt vinduer og dører, samt siste rest av garderobeskapet. Endelig er det klart for to toppstrøk av maling på det rommet.

Ute måkte jeg bort 30 cm snø etter et formidabelt snøfall. Jeg kom i snakk med vår nærmeste og hyggelige nabo representert ved Kathrine, og jeg fikk låne den store snøskuffa deres, noe som var behagelig og gjorde at jeg kunne kjøre en del snø jeg hadde lagt inntil veggene ut på plenen. Etterhvert skal vi få til en ordning hvor snøfreseren deres står i vår garasje på vinteren.

Langt over midnatt igjen kunne jeg endelig crawle inn i en drømmeløs søvn.

Kategorier
Huset

Lange dager

Tirsdag ble hektisk. Jeg fikk endelig kjørt tilhengerlasset til Isi avfallsanlegg. Det gikk greit selv om snøen lavet ned og det var mye folk på anlegget. Uansett var det deilig å parkere tilhengeren nede ved huset igjen uten søppel. Jeg rakk å sette ut papir og plast før jeg måtte løpe avgårde på klatring. Dermed ble det nok en sen kveld og jeg var ikke i seng før over tolv på natten.

Onsdag ble ikke mindre hektisk. Snøen lavet fortsatt ned, og etter at jeg hadde laget middag måket jeg gårdsplassen for snø. Etter middag begynte jeg å male soverommet med grunning på tapetet, noe som tar uendelig lang tid fordi det suger så mye maling. Jeg kom i havn før midnatt, godt fornøyd med dagens dont.

Kategorier
Huset

Tapetsering

Mandag kveld, etter første arbeidsdag på NRK i 2011, var det tid for tapetsering av soverommet vårt. Jeg sto opp klokken halv seks på morgenen for å pusse litt på sparkelen og sjekke at alt var i orden før jeg reiste på jobb. Det var det etter litt pussing, så jeg kunne begynne ganske rett på etter middag. Men først måtte jeg rigge opp tapetkappebord nede i kjellerstuen. Det gikk greit og jeg kom etterhvert i siget. Litt over klokken 23 var jeg ferdig og fornøyd med resultatet. Marianne hjalp meg tidvis, mellom opp- og nedturene det lille uvillige sovedyret vårt, med de lange lengdene og skjæring av skjøtene, noe som sparte meg mye tid. Det er herlig å ha kommet så langt med rommet. Nå gjenstår det å fuge ferdig og grunne skapet, samt grunne veggene før taket skal males egghvitt og veggene i fargen sand. Også gulvet da selvsagt, og vindus- og dørkarmen…