Kategorier
Huset

Opp i trærne

Helgen ble svært effektiv. Vi fikk endelig et par panelovner fra Maxbo av typen Adax 800 watt  til fast montering. Disse ble montert på soverommet vårt og på Willias rom. Marianne fikk ryddet og satt inn ting på Willias rom, samt hengt opp bokstaver på veggen. Vi fikk også hengt opp hyller etc.

Søndag kom min far og mor, og det var tid for å gjøre noen småting nede i verkstedet, som å få på plass og formskjære det siste panelbordet og skjære til utforinger rundt døra. Det endte med at utforingene ble tatt med hjem til Kongsberg for en langsetterskjæring. Vi fikk endelig også hengt opp lamellgardinene i stua, som jeg hentet på Alnabru på fredag. Det var enkelt og ble veldig bra. Så, etter besøk av Ulrik, Helga og Elida, bar det ut og opp i grantreet vårt. Der kappet jeg greiner og fikk ned metervis med skjærereir slik at skjærene ikke får barn før vi kapper treet helt ned. Jeg sikret meg med klatreutstyr som seg hør og bør, men det var allikevel en spennende opplevelse. Allerede nå er det lysere her på gårdsplassen, så det blir bra.

Kategorier
Huset

Snø og moro

Det har vært ganske rolige kvelder denne uken fordi jeg legger Willia for tiden. Men jeg har rukket litt panellering i verkstedet og oppsetting av bokhyller i kjellerstua. Det har snødd mye, og jeg har på vei til jobb sett rådyr rett ved huset.

Kategorier
Huset

Spurtseier

Søndag ble nok en herlig lang arbeidsdag. Vi kom i havn med både kontoret og Willias rom. Her er noen av de utførte arbeidsoppgavene:

 • Montering av pult til kontoret.
 • Bæring og plassering av kommode, arkivskuffer og hylleskap på kontoret, samt utpakking av ting.
 • Montering av gulvlister på Willias rom, samt fuging av spikerhull.
 • Montering av gardinstenger på Willias rom og kontoret.
 • Montering av nye skuffeskap og seng fra IKEA på Willias rom.
 • Montering av noe mer panel i verkstedet.
 • Rydding og utbæring av overflødig møblement ut i garasjen.
 • Kasting av emballasje og søppel i tilhengeren.
 • Rydding av gangen i 1. etasje, utrolig deilig endelig å ha det ganske ryddig!

Mandag ble en ganske rolig kveld, hvor jeg fikk gjort følgende:

 • Opphenging av ny postkasse på ny bakplate (noe som var kaldt, mørkt og vanskelig selvsagt).
 • Hentet ut batteri i Opelen for lading (siden den ikke startet mandags morgen i -17 grader).
 • Tilpassing av bokhyller til kjellerstua (fordi tre av bokhyllene har en litt annen utforming på utskjæringen til lista som i disse tilfellene er litt for høy).
Kategorier
Huset

Gulv og panel

Herlig med helg! Lyset skinner inn gjennom vinduene og lyser opp et ivrig barneansikt som stabber mot meg mens varm kaffe brer seg i kroppen. Mens Ellinor passer hus og barn, og Marianne handler mat og gardiner, så legger jeg gummigulvet på Willias rom. Det går strålende, og er enklere enn sist.

Denne gangen som sist legger jeg ut og kapper til alle flisene, men så tar jeg bort to rader inntil den ene veggen, streker opp etter den rekken som ligger igjen, før jeg også fjerner den. Så sprer jeg ut limet til litt over streken før jeg legger alle flisene tilbake. Deretter tar jeg opp den raden som bare har litt lim på seg og sprer ut mer lim før jeg legger ut et par rader til. Tilslutt er gulvet lagt, og det helt uten svette.

Etter dette startet jeg med å legge panel nede i verkstedet. Morsomt og enkelt, spesielt med spikerpistol. Men nå er det IKEA igjen!

Kategorier
Huset

Endelig

Endelig er Willias soverom ferdigmalt. Natt til torsdag malte jeg det jeg trodde skulle være det første av to toppstrøk, men det viste seg at jeg hadde malt halve rommet med feil farge og maling. Derfor måtte jeg male to strøk torsdag kveld. Det gikk heldigvis greit fordi bestemor Ellinor er kommet nedover igjen for å hjelpe oss. Jammen måkte hun ikke gårdsplassen også det råskinnet!

Kategorier
Huset

På isolat

Dagens dont etter oppvask og klesvask:

 • Opphenging av ny lampe i gangen midlertidig. Det tok altfor lang tid fordi opphenget i taket ikke passet overens med lampen. (Firkanten i taket som ses på bildet er sporene etter den forrige lampens iherdige varmelekkasje gjennom mange år.)
 • Fuging av list mot murvegg nede i verkstedet.
 • Maling av første toppstrøk i taket på Willias rom.
 • Maling av andre og siste toppstrøk på listverk rundt dør og vindu på Willias rom.
 • Maling av første toppstrøk på list mot mur nede i verkstedet.
 • Isolering av veggene i verkstedet.
Kategorier
Huset

Fin helg

Lørdag ettermiddag, etter at Marianne var kommet hjem, reiste jeg først på Maxbo for å kjøpe steinull til verkstedet før jeg hentet Nina og Hilding som kom på overnattingbesøk fra Fredrikstad. Vi hadde en fin ettermiddag og kveld, og jeg jobbet ikke med oppussing, men satt etterhvert å leste en god bok inne på det nye kontoret. Herlig!

Søndag morgen klokken 0900 reiste Helge Fonnum og jeg til Jaklefoss ved Ringkollen for å klatre is. Det ble en lang og fantastisk fin dag i sol og blå himmel, selv om gradestokken viste mellom -17 og -12. Vi kom hjem til deilig middag klokken 1800, og etter bespisning og kos med Willia og etter å ha sagt farvel til Fonnum klarte jeg å komme meg opp av stolen for å male karmlistene på rommet til Willia, samt grunne en list og male andrestrøket på murveggen i verkstedet. Men nå får det holde for i dag.

Kategorier
Huset

Fremdrift

Nærmere midnatt, natt til fredag var jeg ferdig med å grunne Willias rom, og som en bonus malte jeg andrestrøket på murveggen nede i kjellerverkstedet som jeg hadde malt førstestrøket på kvelden før. Dessverre rakk ikke malingen helt frem, så jeg må få tak i en liter til, noe som til nå ikke har vært så enkelt. Jotun Mur silikatmaling kommer i standardfarger, men kan brekkes om med det rette utstyret. Malerstua på Slependen var gått tom, og Maxbo Holmen har ikke det rette utstyret, så da blir det en tur til Maxbo Vækreø i dag igjen. Da tenker jeg at jeg tar med meg litt isolasjon til verkstedet også.

Fredag passet jeg Willia siden mamma skulle på seminar med den nye jobben sin Vitari, lørdag formiddag likeså. Det har blitt mye kos, rydding og annet husarbeid, pluss at jeg har hentet en ny lampe til gangen i posten, samt en ny leselampe. Begge har vi kjøpt på flust.no med kjapp leveringstid. Det eneste kjipe er at taklampen har en annen størrelse på sokkelen enn det skjulte anlegget vårt, så der med det fikses litt.

093076_1_kv.jpg.jpeg 094148_1_kv.jpg.jpeg

Kategorier
Huset

Det tredje rommet ferdig


Etter hektisk listing av gulvlister og fuging av spikerhull var endelig det tredje soverommet ferdig. I alle fall nesten, nå mangler det bare å male døra, dørkarmen, vinduskarmen og pusse ned og olje dørstokken. Men pytt. Nå er det klatring!

Kategorier
Huset

Gummigulv


Etter en nervøs start gikk det hele greit om enn noe hektisk å legge gummigulvet på det tredje soverommet. Det er lett å komme skjevt ut med fliser og det hele avhenger av de første tre-fire flisene. Jeg kom rimelig rett ut selv om limet mer eller mindre skjulte streken jeg hadde satt, og vi snakker små marginer. En blyantstreks tykkelse er mye avvik. Tips: bruk lite lim og lim et begrenset stykke først. Underlaget mitt består av sponplater med et tynt lag sparkel oppå – et såkalt sugende underlag- og da kan man legge flisene vått i limet, noe som gjør det enklere å justere en tiendel eller to. Men vær sikker i din sak når du legger ned flisa, den suger seg fast!

Ellers fikk jeg sparklet listene på Willias rom, samt fuget alle sprekker. Jeg rakk også å påføre soppdrepende middel på vegger og gulv nede i verkstedet.